שימוש לרעה באלכוהול

שימוש לרעה באלכוהול

שתיית יתר של אלכוהול פוגעת בבריאות הפיזית והנפשית, גורמת לבעיות תפקודיות וחברתיות והופכת את האלכוהול למרכז חייו. שימוש לרעה באלכוהול לאורך זמן יכול להפוך לתלות באלכוהול ולהתמכרות.
אדם המכור לאלכוהול איננו מודע לכך ששימוש מרובה באלכוהול מסכן את בריאותו ואת מקומו במשפחה ובחברה. הוא אינו עומד בהתחייבויותיו למקום עבודתו, למשפחתו ולמסגרות אחרות. שימוש היתר באלכוהול עלול לסכן את חייו וחיי סביבתו של המכור ולסבך אותו עם החוק, מתוך פעילויות, כגון: תאונות דרכים תחת השפעת אלכוהול, תאונות עבודה בעת הפעלת מכונות תעשיה תחת השפעת אלכוהול, התנהגות אלימה כלפי אחרים ובמיוחד כלפיי אנשים קרובים עקב שיבוש כושר השיפוט, וכו'. בנוסף, ישנה סכנה לירידה בתפקוד המיני, לאיבוד זכרון, פגיעה בכבד, הפרעות בשינה ובמצבי רוח, ועוד.

לפי ICD-10 - סיווג האבחנות הפסיכיאטריות, ניתן לאבחן התמכרות לאלכוהול כאשר מתקיימים לפחות 3 תסמינים מתוך החמישה להלן: 
תלות גופנית – האד חווה תסמיני גמילה כאשר הוא מנסה להפסיק לשתות.
תסמיני הגמילה מופיעים כאשר קיימת הפחתה של צריכת אלכוהול או הפסקה פתאומית, המתבטאת בתסמינים פיזיים שונים כגון: רעד, בלבול, כמיהה חזקה לשתייה, שיבוש בשיווי המשקל, עד למצבים מסכני חיים עם ערפול הכרה ומצב פסיכוטי (דליריום תטריימנס).

01

סבילות לאלכוהול – סבילות הינו מצב הקשור לצורך בהעלאת מינון השתייה על מנת להשיג את אותה ההשפעה הרצויה הגורמת להרגשת אופוריה ועוררות.

02

תלות פסיכולוגית / התנהגות כפייתית – איבוד שליטה בהרגלי השתייה, כמיהה מתמשכת לשתייה.

03

נזקים נלווים – צמצום וויתור על פעילויות אחרות, ביניהן פעילות פנאי, חברה ועבודה והתמקדות אך ורק בחיפוש אחר שתייה ועיסוק בה.

04

המשך השימוש באלכוהול – על אף הידיעה כי צריכתו עלולה לגרום לבעיות גופניות, בריאותיות, חברתיות, בין אישיות וכו'.

05

נשים לעומת גברים

לפי הסטטיסיקה, נשים פגיעות יותר מגברים לנזקי האלכוהול. גופן של נשים מפרק ומסלק אלכוהול מהגוף במהלך זמן ארוך יותר. כלומר - כמות זהה של אלכוהול משפיעה על המוח והגוף של נשים בצורה מהירה יותר ונמשכת זמן רב יותר. בעקבות כך, נשים רגישות יותר לנזקי אלכוהול ונוטות לפתח התמכרות לאלכוהול בזמן קצר יותר בהשוואה לגברים. מבנה ההורמונים של גוף האישה חושף אותה יותר לנזקי אלכוהול ומעלה סיכון לחלות בסרטן השד, לגיל בלות מוקדם יותר, וכו'. 
חשוב ציין, שהצלחתו של הטיפול בהתמכרות לאלכוהול במידה רבה תלויה במודעות של המטופל לקיום הבעיה ומרצונו החופשי להיגמל. מרכיב משמעותי נוסף אשר בלעדיו לא ניתן לטפל בתלות להלכוהול בצורה אפקטיבית, זאת מעורבות של בני משפחה של המטופל ותמיכתם המלאה בתהליך גמילה.
Share by: