התמכרויות לסמים

התמכרויות לסמים

סמים או חומרים פסיכו-אקטיביים הנם חומרים המוכנסים לגוף שלא צורך הזנה או ריפוי, ומשפיעים על הגוף והנפש.
החוק מגדיר סמים חוקיים (למשל אלכוהול) ובלתי חוקיים (כמו הרואין, קוקאין וכו') בהתאם להימצאותם בפקודת הסמים המסוכנים.

סוגי הסמים

סמים המדכאים את פעילותה של מערכת העצבים המרכזית לדוגמא: אלכוהול, תרופות שינה וסוגי תרופות מרגיעות, כגון קבוצת בנזודיאזפינים .

משככי כאבים (אופיאטיים)- הם קבוצה סמים אחרת, המדכאים את מערכת העצבים באמצעות מנגנון פעולה שונה. לדוגמא: הירואין, מורפין, קודאין, אופיום, תרופות משככות כאבים כגון פנטניל, אוקסיקונטין, מתדון, סובוטקס

סמים מעוררי הזיות לדוגמא: חשיש, קאנביס, ל.ס.ד (LSD), פטריות הזיה.

סמים שמעוררים או ממריצים את פעילותה של מערכת העצבים המרכזית. לדוגמא, קוקאין, קראק, אמפיטמינים, אקסטזי ועוד.

דפוסי שימוש

שימוש לצורך הנאה - כאשר האדם התנסה בסם בעבר ומעוניין להשתמש בו שוב לצורך הגביר את הנאתו.
שימוש ניסיוני - כאשר האדם מתכנן מראש להתנסות בסם.
שימוש מזדמן - שימוש לא מתוכנן מראש.

שימוש מזיק

דפוס שימוש בחומר פסיכואקטיבי הגורם לנזק בריאותי, הן גופני, (כגון צהבת), והן נפשי, (כגון דיכאון, פסיכוזה ועוד). האדם העושה שימוש מזיק בחומר פסיכואקטיבי ממשיך את השימוש למרות הידיעה שהחומר גורם לו נזק מכל סוג. לעיתים המשך של שימוש מזיק עלול להוביל להתמכרות.

התמכרויות

התמכרות היא תופעה המורכבת הן מהיבטים ביולוגיים והן מהיבטים נפשיים וחברתיים. האדם המכור עושה שימוש חוזר בחומרים פסיכואקטיביים, חומרים אשר יכולים לשנות את תודעתו, את מצב הרוח או הליכי החשיבה והתנהגות של האדם לכדי אי יכולת לשלוט בדחף לצרוך את הסם. מכור חושב באופן אובססיבי על דרכים להשגת הסם ופועל באופן כפייתי ומתמיד להשגתו בכל האמצעים, עד כדי שיתוק כל פעילות אחרת שלו; הוא מתקשה להפסיק את השימוש בסם בכוחות עצמו או לשלוט בו על אף מודעותו לנזק אשר גורם לו המשך השימוש.
 
מהבחינה הרפואית התמכרות היא מחלה מוחית כרונית. חלק מהשינויים הפיכים וחלקם בלתי הפיכים.
תופעות גופניות ונפשיות המתלוות להתמכרות הן: תלות גופנית ותלות נפשית, סבילות (מצב שבו האדם אינו מגיב עוד לכמות הסם שהורגל לקחת והוא זקוק לכמות הולכת וגדלה על מנת להרגיש את ההשפעה הרצויה), תסמיני גמילה, הרעלה.

Poly drugs use - שימוש בסמים מסוגים שונים

בשנים האחרונות התרחבה התופעה של שימוש במס' סמים מסוגים שונים בו זמני. מצבים האלו מחמירים את המצב הבריאותי של המשתמש. 

טיפול בתחליף סם

מכורים לסמים מסוג אופיאטיים, כגון הרואין, מורפין וכו', אשר לא הצליחו להיגמל מסמים, למרות ניסיונות גמילה חוזרים, יכולים לפנות לטיפול תרופתי ארוך טווח באמצעות תחליפי סם. טיפול זה מפחית כמיהה לסם, ועוזר להימנע משימוש בסמי רחוב. 

במרפאתנו ניתן לקבל טיפול בסובוטקס/ סובקסון במסלול גמילה מהיר או במסגרת טיפול אחזקתי ממושך. בכל עת המטופל יכול לעבור ממסלול אחזקתי ארוך טווח למסלול גמילה ע"י הורדת מינון תרופה הדרגתית ולהפסיק נטילת תחליף סם באופן מוחלט.
Share by: